Казуси
Лица, назначени на основание чл. 114 от КТ, работещи не повече от 5 работни дни или 40 часа в месеца (осигурени по код 11)
     Трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца. Когато работникът или служителят работи при един работодател общо не повече от 5 работни дни или 40 часа в месеца последователно или разпокъсано, времето не се признава за трудов стаж. Следователно, лицето, сключило трудов договор по чл. 114 от КТ, не може да ползва права, произтичащи от трудов стаж - платен отпуск, допълнително трудово възнаграждение за продължителна работа (клас за прослужено време) и т.н.
     Работниците и служителите, наети на работа при един или повече работодатели за не повече от 5 работни дни (40 часа) през календарния месец, се осигуряват задължително за инвалидност, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест - вид осигурен - код 11.
     Източници: КТ Чл. 114, Чл. 3 (2) от Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, Отговор на МТСП, КСО Чл. 4 (2), Указания за попълване на Декларация обр. № 1 "Данни за осигуреното лице";